VS: ministerie van Landbouw verbiedt woorden als ‘klimaatverandering’

Het doet denken aan het boek ‘1984‘ van George Orwell, waarin een totalitair bewind woorden bedenkt of verbiedt ten faveure van het eigen beleid. Ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Landbouw mogen voortaan geen woorden als ‘klimaatverandering‘ meer gebruiken. Voortaan dienen ze te spreken over ‘weerextremen’.

Dat blijkt uit e-mails die werden verstuurd vanuit de National Resources Conservation Service (NRCS), een onderdeel van het ministerie dat zich richt op natuurbehoud op land in particulier bezit. Sinds het aantreden van team Trump zijn er meer termen taboe, zoals ‘aanpassingen aan klimaatveranderingen’ en ‘terugdringen van broeikasgassen’. Die werden veranderd in ‘weerstand tegen weerextremen’ en ‘vermeerderen van organisch materiaal in de bodem en bevorderen van efficiënt verbruik van voedingsstoffen’.

In het verleden noemde Trump de wetenschappelijke inzichten over klimaatveranderingen ‘een deel van een Chinese list om de VS als economische grootmacht naar beneden te halen’. Hij stapte uit het klimaatakkoord va nParijs en verwijzingen van klimaatveranderingen werden van de websites van het Witte Huis en het ministerie van Binnenlandse Zaken gehaald. History repeats: In de jaren ’70 liet toenmalig president Carter – een Democraat - zonnepanelen en een zonneboiler op het dak van het Witte Huis plaatsen. Zijn opvolger, de conservatieve Republikein Reagan, liet dat slopen en draaide Carters progressieve energiebeleid terug.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>