Chinees Volksbevrijdingsleger viert 90e verjaardag

China viert de 90e verjaardag van het Volksbevrijdingsleger. Het is met 2 miljoen militairen het grootste leger ter wereld en het leger van de Volksrepubliek China. Het leger werd op 1 augustus 1927 door Mao Zedong opgericht, aan het begin van de Chinese burgeroorlog (1927-1950), als militaire tak van de Communistische Partij China. Tot juni werd het het Rode Leger genoemd.

Tegenwoordig gaan Chinezen op vrijwillige basis het leger in, al is elke inwoner van het land officieel daartoe verplicht, ongeveer hetzelfde principe als in Nederland. De persoon wordt wel ingeschreven, mar niet opgeroepen, maar in crisistijd snel op te sporen. Tijdens een toespraak in de Grote Volkszaal in Peking zei de Chinese president Xi Jinping dat China het niet zal dulden als aan haar grondgebied wordt getornd. In de Chinese Zee is het land al jaren in territoriaal dispuut met verschillende landen. Afgelopen weekend vond een grote parade plaats mer 12.000 soldaten en honderden pantservoertuigen en gevechtsvliegtuigen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>