Poolse president spreekt veto uit over wetten rechterlijke macht

De Poolse president Duda heeft zijn veto uitgesproken over wetten die de rechterlijke macht moeten hervormen. Afgelopen weekend werden twee wetten aangenomen die volgens tegenstanders de rechtsstaat uithollen. Ook de EU was er not amused over. Het lidmaatschap van de EU heeft Polen geen windeieren gelegd: als grootontvanger van Europese subsidies heeft het land zich in no-time ontwikkeld. Duda zegt dat de wetten de procureur-generaal, en daarmee de minister van justitie, teveel macht geven. 

Het parlement zou de leden van de Raad voor de Rechtspraak gaan benoemen, die op har beurt rechters benoemt bij onder meer het Hooggerechtshof. Daardoor zou het parlement daarover meer controle krijgen en leek er een eind te komen aan de Trias Politica, de scheiding der machten in een democratisch land. Afgelopen weekend gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren. Lech Walesa, in 1980 met zijn arbeidersbeweging Solidarnosc voorstander van de scheiding der machten in het toen nog streng communistische land, had zich bij hen aangesloten. Duda wil de komende maand werken aan wetten die breed gedragen worden door de Polen. Zelf is de president ook lid van de regeringspartij PiS, die op dit moment de absolute macht in parlement en senaat heeft.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>