‘EU moet subsidies aan Polen stopzetten’

De Europese Unie moet overwegen subsidies aan Polen stop te zetten.’ Dat zegt EU-commissaris Jourová van Justitie (uit Tsjechië) in een interview met een Duitse krant. Ze vindt dat grondrechten van burgers en het principe van de rechtsstaat moeten zijn gewaarborgd om voor subsidies in aanmerking te komen: ‘Ik kan me niet voorstellen dat Duitse of Zweedse belastingbetalers voor de oprichting van een dictatuur in een ander land willen betalen.’

Eerder zei ze in Der Spiegel ook al dat iedereen in Europa zich moet houden aan bepaalde normen en waarden. Eurocommissaris Timmermans heeft Polen al vaker gewaarschuwd. De Poolse regering wil de rechterlijke macht hervormen: regering en parlement moeten de bevoegdheid krijgen om rechters te benoemen, zonder overleg met de rechterlijke macht. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid – die eerder besloot dat de leiding van de publieke omroep door de regering wordt genomen – is verantwoordelijk voor de wetten. Lopende subsidies kunnen niet worden stopgezet, maar nieuwe – die ingaan bij de volgende begrotingsperiode vanaf 2021 – wel. De Poolse economie is erg afhankelijk van geld uit Brussel.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>