Queen’s Speech – troonrede van koningin Elizabeth – wordt uitgesteld

Het Verenigd Koninkrijk kent haar eigen Prinsjesdag: de opening van het parlementaire jaar. Ligt de datum in Den Haag vast op de derde dinsdag in september, bij de Britten wisselt dat, afhankelijk van bijvoorbeeld parlementsverkiezingen. Met de verkiezingen net achter de rug zou koningin Elizabeth II de troonrede – de Queen’s Speech – komende maandag houden, maar de troonrede wordt een paar dagen uitgesteld.

Net als in ons land wordt de Queen’s Speech geschreven door het kabinet en bevat het beleidsvoornemens, die de koningin voorleest aan het kabinet en beide kamers van het parlement. Premier Theresa May heeft meer tijd nodig, omdat de deal tussen de Conservatives met de Noord-Ierse  DUP nog niet rond is. Op basis van de uitkomst van die onderhandelingen moet er nog aan de tekst worden geschaafd. Een tweede reden van uitstel is minder politiek getint: de Queen leest de troonrede voor van perkament dat gemaakt is van geitenvel en dat is nog niet droog.

De Queen’s Speech bestaat al meer dan vierhonderd jaar en kent een bizarre traditie: deals de koningin met mantel en al op de troon zit, vraagt ze de Black Rod (haar boodschapper) om de leden van het Britse Lagerhuis te roepen. Als hij daar aankomt, wordt de deur voor zijn deur dichtgesmeten, om te symboliseren dat het Lagerhuis onafhankelijk is van de kroon. De deur gaat pas open, als Black Rod met zijn staf heeft aangeklopt. In 1642 bestormde koning Charles I het Lagerhuis met een bewapende troep om vijf leden te arresteren wegens landverraad. dat werd gezien als inbreuk op het privilege van het Lagerhuis. Daardoor mocht de vorst er geen voet meer over de drempel zetten en werd de functie van Black Rod in het leven geroepen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>