Japanse Hogerhuis: keizer Akihito mag aftreden

Japan bereid zich voor op het aftreden van keizer Akihito. Eerder stemde het Lagerhuis met grote meerderheid voor een wetsvoorstel, waardoor de vorst met pensioen kan gaan. Nu heeft ook het Hogerhuis groen licht gegeven. Het wordt de eerste abdicatie van een Japanse keizer in 200 jaar zijn. De 83-jarige vorst zei vorig jaar dat hij vanwege zijn leeftijd en gezondheid zijn plichten niet meer kan vervullen.  

De huidige Japanse grondwet, die na de Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd, laat troonsafstand niet toe. De wetswijziging is eenmalig en geldt niet voor toekomstige keizers, dit om critici uit conservatieve hoek tegemoet te komen. Verwacht wordt dat Akihito eind volgend jaar aftreedt, als hij dertig jaar op de troon zit. Hij zal worden opgevolgd door de 57-jarige kroonprins Naruhito.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>