Verkiezingen Noordrijn-Westfalen – de ‘kleine Bondsdagverkiezing’

Vandaag houdt de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verkiezingen. Heel Duitsland kijkt mee naar ‘de kleine Bondsdagverkiezing‘: het kan een graadmeter zijn voor de landelijke Duitse verkiezing in september. De deelstaat die aan Nederland grenst, is de dichtstbevolkte van Duitsland, met steden als Keulen, Düsseldorf, Essen en Gelsenkirchen.

Ruim 13 miljoen inwoners kunnen vandaag naar de stembus. In het Ruhrgebied, ooit een centrum van de zware industrie, is de sociaaldemocratische SPD van oudsher sterk en nu nog de grootste partij, maar volgens de peilingen lijkt de CDU de SPD – die nu nog met de Grünen regeert – voorbij te streven. Net als in andere landen waas de sociaaldemocraten verliezen, krijgt ook hier de SPD het verwijt de traditionele arbeider te hebben verwaarloosd. De partij kon de afgelopen twintig jaar weinig doen aan de armoede in de deelstaat. Om 18.00 uur sluiten de stembussen en wordt de eerste exitpoll bekend. Als de SPD hier verliest, zal dat in Berlijn zeker de nodige reuring veroorzaken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>