Zondag 14 mei: inhuldiging Macron als nieuwe Franse president

Zondag 14 mei wordt Emmanuel Macron ingehuldigd als de nieuwe president van Frankrijk. Afgelopen zondag won hij met 66,1 procent van de stemmen de Franse presidentsverkiezingen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is het hoe en wanneer van een machtsoverdracht in Frankrijk niet vastgelegd in de grondwet. De enige regel is dat het moet gebeuren tussen de verkiezingsdag en de laatste dag van het mandaat van de zittende president – Francois Hollande.

Zondag komt de 39-jarige Macron samen met zijn 64-jarige echtgenote Brigitte naar het presidentiële Élysée-paleis. Hollande zal eerst samen met zijn minister van economische zaken een privé-ontmoeting met Macron hebben, waarbij de nucleaire codes zullen worden overhandigd. Daarna verlaat Hollande voor het laatst het presidentiële paleis, terwijl Macron naar de balzaal gaat voor de officiële inauguratie: ondertekening van de nodige documenten en het in het ontvangst nemen van de Legion d’Honneur, het hoogste ereteken van Frankrijk.

Macron – het jongste Franse staatshoofd ooit – houdt vervolgens zijn inhuldigingsspeech, gaat daarna naar buiten om militair te worden gehuldigd. Na een lunch in het paleis gaat Macron naar het Graf van de Onbekende Soldaat bij de Arc de Triomphe en naar het stadhuis van Parijs. Op zijn eerste werkdag – maandag – benoemt hij waarschijnlijk zijn eerste minister en gaat hij naar de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in Berlijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>