Paus: ‘Vluchtelingenkampen zijn net concentratiekampen’

Opnieuw heeft Paus Franciscus zich kritisch uitgelaten over het Europese vluchtelingenbeleid. ‘Veel vluchtelingenkampen zijn net concentratiekampen, vol met mensen die daar in de steek worden gelaten’, zei de paus in een toespraak in Rome. Hij vergeleek de vluchtelingenkampen in Griekenland met concentratiekampen uit de tweede Wereldoorlog. ’Het lijkt wel alsof internationale akkoorden belangrijker zijn dan mensenrechten’, vervolgde de paus.

‘Het klopt, we zijn inderdaad een samenleving die deuren sluit voor migranten. Dat heet zelfmoord.’ Vorig jaar hield de paus een kritische toespraak tijdens de uitreiking van de Europese vredesprijs, de Karelsprijs. ‘Wat is er mis met je, humanistisch Europa, voorvechter van mensen rechten, democratie en vrijheid?’ vroeg hij zich toen openlijk af. Ook nodigde hij vorig jaar vluchtelingen uit voor zijn wekelijkse audiëntie, onder het motto: ‘sluit niemand buiten’. Het is niet duidelijk hoeveel migranten er op dit moment in Griekenland zijn: volgens de Griekse regering 62.434, volgens de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR 46.000.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>