Bezoek hoge functionaris Eritrea ‘ongemakkelijk’, maar wordt niet verboden

De komst van Yemane Gebreab, een hoge functionaris uit Eritrea, is volgens Den Haag ‘ongemakkelijk’, maar er is geen reden om hem te verbieden hierheen te komen. Het kabinet zal hem ‘geen diplomatieke faciliteiten bieden’. Gebreab komt naar ons land voor de jaarlijkse conferentie van de jongerenafdeling van zijn partij, die ieder jaar in een ander Europees land plaatsvindt, dit keer in Nederland.

Was er een maand geleden sprake van verstoring van de openbare orde, waardoor de Turkse minister van buitenlandse Zaken de toegang werd ontzegd, nu is dat niet het geval, aldus minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking. Bovendien heeft Gebreab een Schengen-visum aangevraagd; de Turkse minister had dat niet. Den Haag vindt het bezoek ‘ongemakkelijk’, omdat hij landgenoten gaat toespreken die Eritrea hebben ontvlucht vanwege de mensenrechtensituatie in dat land. Veel vluchtelingen worden door de Eritrese overheid door spionnen in de gaten gehouden, aldus Den haag. Er zijn aanwijzingen dat Gebreab de conferentie gebruikt om nieuwe spionnen te werven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>