Dijksma organiseert klimaatconferentie in VS: ‘Climate First’

Onder de noemer ‘Climate First‘ wil demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu zo snel mogelijk – het liefst al in mei – een klimaatconferentie in de VS organiseren. Het is een subtiele knipoog zijn naar ‘America First‘, de slogan die Trump herhaaldelijk gebruikte tijdens zijn inaugurele speech. In ieder geval is het een antwoord op zijn maatregel om een streep door het klimaatbeleid van Obama te halen. 

Dijksma wil er een duidelijk signaal aan de VS mee afgeven: ‘De trein die in december 2015 in beweging is gekomen, is niet meer te stoppen. Zelfs niet door de president van de Verenigde Staten.’ Ze doelt op het klimaatakkoord van Parijs. Dijksma vindt het ‘zeer zorgelijk’ dat Trump terug wil keren naar fossiele brandstoffen. Trump liet tijdens zijn campagne al weten geen boodschap te hebben aan de milieuplannen en dat hij ook het liefst een streep zet door het klimaatakkoord van Parijs. Overigens had zijn voorganger nog een andere reden om fossiele brandstoffen te reduceren: ze werden steeds minder rendabel, omdat steeds meer Amerikanen op (goedkopere) schone energie overgingen.

Amerikaanse staten als New York en Californië en progressieve steden ‘kunnen gelukkig zelf veel maatregelen en wetgeving zelfstandig doorzetten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen’, aldus Dijksma. Verschillende milieu-organisaties zijn al bezig rechtszaken tegen Trump aan te spannen. Het feit dat Trump nu al de limiet op CO2-uitstoot heeft afgeschaft  is volgens de organisaties funest voor internationale pogingen om klimaatverandering tegen te gaan. Trump wil er vooral de mijnwerkers mee beschermen. Inmiddels zijn er al bijna tien keer zoveel banen in de duurzame energiesector in de VS dan in de mijnen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>