Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie

Dinsdag 21 maart - het begin van de lente – is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De Verenigde Naties riep deze dag uit, om het politiegeweld te herdenken tijdens de demonstratie in de Zuid-Afrikaanse zwarte township Sharpesville in 1960, die uitmondde in een bloedbad. De blanke regering had een pasjeswet aangenomen, waardoor de zwarte bevolking dáár moest wonen waar de blanke overheid wilde.

Zonder waarschuwing vooraf opende de politie het vuur op de demonstranten: 69 mensen werden doodgeschoten en 180 anderen raakten gewond. De regering kondigde de noodtoestand af, waardoor in korte tijd meer dan 290.000 mensen werden opgepakt. Thema van de dag dit jaar is ‘leren van historische tragedies om rassendiscriminatie van nu tegen te gaan’. In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de Mensenrechten gevierd. die als Human Rights Day wereldwijd ieder jaar op 10 december wordt gevierd: de dag waarop de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aannam.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>