Definitieve, internationale bescherming voor Caribische haaien op initiatief van Nederland

Goed nieuws voor acht haaiensoorten in het Caribisch gebied. Vandaag (maandag 13 maart) is in Frans-Guyana besloten hen definitief bescherming te bieden onder het internationale Specially Protected Areas and Wildlife (SPAW) Protocol, het enige grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben. De acht soorten waren voorgedragen door het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met een team van haaienexperts (bron: persbericht).

Politieke vertegenwoordigers van 14 Caribische landen (Nederland vertegenwoordigt hierin de Caribische eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire) waren vandaag in Cayenne, Frans-Guyana bijeen om te stemmen over welke diersoorten definitief in het SPAW-protocol worden opgenomen. In dit protocol, dat door de Verenigde Naties is opgezet, worden door de aangesloten landen keiharde afspraken gemaakt om bescherming van deze kwetsbare dieren en hun unieke leefomgeving te garanderen. Die afspraken hebben betrekking op handel en visserij, maar ook toerisme en kustontwikkeling. Tot op heden waren er geen haaien en roggen in het protocol opgenomen, terwijl juist zij wereldwijd en ook specifiek in dit gebied bedreigd worden. De oorzaak hiervan is vaak menselijk handelen, zoals overbevissing en de vernietiging van essentieel leefgebied, zoals koraalriffen en mangrovebossen.

“Wij zijn erg blij dat ons voorstel zo breed gesteund werd door alle aanwezige landen,” aldus Guus Schutjes van het Ministerie van Economische Zaken. “Nederland zet zich in de Cariben al langere tijd in voor structurele bescherming van natuur en biodiversiteit en grensoverschrijdende bescherming maakt daar een essentieel onderdeel van uit.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>