Shell waarschuwde al in 1986 voor CO2, maar deed niks

Shell heeft al in 1986 in een vertrouwelijk rapport gewaarschuwd voor de gevolgen van klimaatverandering door CO2-uitstoot. Dat schrijft De Correspondent in een reconstructie op basis van interne documenten die in eenaantal Europese kranten verschijnt. Gebruik van fossiele brandstoffen ‘draagt maximaal bij aan de opwarming van de aarde’, wist Shell toen al.

In het rapport uit 1986 staat dat de opwarming ertoe kan leiden dat delen van de aarde onbewoonbaar kunnen worden en wordt gewaarschuwd voor extreem weer, overstromingen en migratiestromen. Maar de multinational deed er niets mee: Shell investeert nog altijd vrijwel alleen maar in fossiele brandstoffen. In 1991 liet Shell een korte film voor scholen en universiteiten maken, Climate of Concern, over de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. Daarin werd opgeroepen om ‘nú in actie te komen om een doemscenario te voorkomen, iets waar Al Gore pas in 2006 mee kwam met zijn spraakmakende film An Inconvenient Truth (trailer: klik hier).

Pas in 1997 nam Shell eerste stappen in de richting van duurzame energie, maar dat beperkte zich tot 1 procent van de totale investeringen van het bedrijf. Tegelijkertijd steunde Shell in die jaren een anti-klimaatlobby om overheidsingrijpen bij vervuilende energiewinning te voorkomen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>