‘Poenscheppers’ houden de Belgen bezig

@Erik Feenstra

België is in rep en roer door ‘Poenscheppers’. Dat is de titel van een Suske en Wiske-album uit 1967 over een man die zijn ziel aan de duivel verkoop in ruil voor geld en macht. door lokale politici die tot duizenden euro’s per maand bijverdienen met allerlei lucratieve bijbaantjes. Talloze politici zitten in allerlei nuts-bedrijven, de ‘intercommunales‘: die beheren de watervoorziening, elektriciteit, ziekenhuizen, beleggingsfondsen voor gemeenten en crematoria.

De honderden intercommunales met bijna allemaal politici in de besturen zijn een ‘typisch Belgisch’ fenomeen. Het schandaal begon eind 2016 in Wallonië, maar inmiddels liggen ook politici in Antwerpen en Gent onder vuur. Onder druk maakten de afgelopen dagen meer en meer Belgische politici bekend wat ze bij een intercommunale doen en hoeveel ze ermee verdienen. Zo blijkt Siegfried Bracke de beste (bij)verdienende politicus van het land. Hij is gemeenteraadslid in Gent, maar ook voorzitter van het Belgisch parlement en adviseur bij een groot kabelbedrijf. Daar vangt hij 12.000 euro per jaar en daarbovenop 2.000 per vergadering. De Gentse burgemeester Termont noemde dat ‘schaamteloos’ en in strijd met zijn neutrale rol als Kamervoorzitter. Bracke moest gisteravond – na een fel debat in de Gentse gemeenteraad – zijn bijbaan opgeven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>