Paniek in Californië: hoogste stuwdam VS dreigt te bezwijken

In de noord-Californische stad Oroville, 200 kilometer ten noorden van San Francisco, moeten bijna 200.00 mensen zondag hals-over-kop maken dat ze wegkomen, omdat de Oroville-dam – de hoogste stuwdam van de Verenigde Staten  - dreigt te bezwijken. De verplichte evacuatie leidde tot files en volgeboekte hotels in de wijde regio. 

Zondag was er plotseling een verzakking in een afvoerkanaal dat naast de 230 meter hoge stuwdam loopt. Het kamaal moet bij een gevaarlijk hoge waterstand snel water uit het stuwmeer laten stromen. Door de vele regens is het Oroville meer overvol. Het meer is van groot belang voor de watervoorziening van Californië. Volgens insiders is niet de hevige regenval, maar achterstallig onderhoud de oorzaak zijn. De VS telt zo’n 4000 dammen, veelal tussen de vijftig en honderd jaar oud en allemaal toe aan renovatie. Het past goed in Trumps plaatje om de infrastructuur op te krikken, iets waarvoor de Republieken in de Senaat een stokje staken toen zijn voorganger Obama ook miljarden voor verbeteringen aan infrastructuur wilde uittrekken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>