VN vraagt Trump af te zien van zijn vluchteningenbesluit

De Verenigde Naties vragen de Amerikaanse president Donald Trump af te zien van zijn deze week genomen vluchtelingenbesluit. De komende negentig dagen worden visa-aanvragen niet gehonoreerd voor reizigers en vluchtelingen uit Iran, Irak, Soedan, Libië, Somalië en Jemen, voor Syrië zelfs voor onbepaalde tijd. Trump wil op deze manier voorkomen dat ‘radicale islamitische terroristen’ de VS binnenkomen. De VN-vluchtelingenorganisaties zeggen dat de nood nog nooit zo hoog was en roepen de VS op door te gaan met de opvang van vluchtelingen. Update: Trump beleeft nu al zijn eerste nederlaag: een rechter in New York bepaalde dat mensen met een visum op zak toch nog snel het in land in mogen.

Zie ook: Serie TRUMPGEROFFEL

Dat aantal valt overigens in het niet naast Europese cijfers: vorig jaar namen de VS nog geen 85.000 vluchtelingen op, tegen 280.000 alleen al door Duitsland. Ongeveer driekwart van de vluchtelingen bestaat uit vrouwen en kinderen, de helft is moslim, bijna alle anderen zijn christenen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden vluchtelingen al het meest gecontroleerd van alle groepen die de VS binnenkomen. Het aantal vluchtelingen dat de VS opneemt wisselt sterk. In 1980 werd het verhoogd tot 200.000, na de aanslagen van 9/11 werden controles aangescherpt. President Obama verhoogde het aantal naar 110.000 per jaar, Trump wil dat halveren.

Google heeft naar aanleiding van Trump’s besluit meer dan honderd reizende personeelsleden teruggeroepen. ’Het zou kunnen dat grote talenten niet meer naar de Verenigde Staten kunnen komen’, aldus Google. Ook mensen uit de genoemde landen met een verblijfsvergunning op zak zou de toegang kunnen worden geweigerd. Facebook-CEO Mark Zuckerberg maakt zich ook zorgen: hij herinnert Trump eraan dat de VS een immigratieland is en dat het gros van de Amerikanen afkomstig is van een immigrant: óók Trump.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>