VS: ‘Happy Martin Luther King Day’ overschaduwd door de komst van Trump

Iedere derde maandag in januari (dit jaar de 16e) viert de Verenigde Staten Martin Luther Kingdag, ter ere van zijn geboortedag op 15 januari. De derde maandag van het jaar is het ook ‘Blue Monday‘, met de komst van Trump voor menig Amerikaan ‘the bluest monday ever‘. De nationale feestdag wordt overschaduwd door de komende president en door wat hij zoal rondbazuint – het liefst via Twitter.

Zo haalde hij hard uit naar Congreslid John Lewis, een van de bekendste burgerrechtenactivisten van het land, die in 1965 naast Martin Luther King liep in de beroemde Selma to Montgomery March. Lewis zei dat hij de inauguratie van Trump niet zal bijwonen omdat hij hem ‘geen legitieme president’ vindt. Trump, bekend om zijn ‘legendarisch lange’ tenen, reageerde onmiddellijk en twitterde dat Lewis ‘zich beter kan concentreren op de problemen in zijn eigen kiesdistrict dan klagen over de verkiezingsuitslag.’

Martin Luther King (1929-1968) was een Amerikaanse dominee en een van de belangrijkste leden van de Amerikaanse burgerrechten-beweging. Hij werd beroemd dankzij zijn geweldloze verzet tegen rassenscheiding in de VS. In 1963 hield hij zijn legendarische toespraak ‘I Have a Dream‘ op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington.  Het jaar erop ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd King op 39-jarige leeftijd doodgeschoten in Memphis.

Voor velen bleef hij een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de VS. De Martin Luther King Day kwam er na een grootschalige campagne door een aantal activisten. De meest in het oog springende was zanger Stevie Wonder, met de hit  Happy Birthday in 180  en het jaar erop de Rally-for-Peace persconferentie. Toenmalig president Ronald Reagan tekende in november 1983 de wet die de dag tot officiële landelijke feestdag maakte. De feestdag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Sinds 2000 wordt de dag officieel gevierd in alle vijftig staten van het land. De dag staat in het teken van vrede, sociale rechtvaardigheid, rassen- en klassengelijkheid, maar is ook de nationale vrijwilligersdag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>