Zaterdag 10 december: Dag van de Mensenrechten en uitreiking Nobelprijzen

Zaterdag 10 december is de Dag van de Mensenrechten. Op 10 december 1948 aanvaardden de Verenigde Naties (VN) de Universele  Verklaring voor de Rechten van de Mens. De verklaring telt dertig artikelen en omvat in totaal zo’n zestig verschillende mensenrechten. Later kwamen daar andere verklaringen met nog zo’n veertig rechten bij.

Amnesty, die zich inzet voor mensenrechten over de hele wereld, organiseert ieder jaar een 24 uur durende schrijfmarathon. Over de hele wereld schrijven honderdduizenden mensen brieven aan mensen die onrecht is aangedaan, gevangen zitten, gemarteld zijn of bedreigd worden. Op deze dag worden in Oslo en Stockholm de jaarlijkse Nobelprijzen uitgereikt: de Nobelprijs voor de Vrede wordt in Oslo uitgereikt aan president Santos van Colombia, de Nobelprijs voor Scheikunde in Stockholm aan onder meer de Nederlander Ben Feringa en de Nobelprijs voor Literatuur naar zanger Bob Dylan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>