Fidel Castro overleden: Cuba rouwt, Miami viert feest

De Cubaanse oud-leider Fidel Castro is overleden. Dat maakte zijn broer Raúl rond middernacht lokale tijd bekend op de staatstelevisie. Castro werd 90 jaar. Jarenlang had hij de absolute macht op Cuba. Voor de een was hij ‘de held van de revolutie’, voor de ander een ‘doodgewone’ dictator. De Cubanen in eigen land rouwen, maar de ooit naar Miami gevluchte landgenoten vieren feest. Als leider van de Cubaanse revolutie trok hij op 8 januari 1959 samen met Che Guevara de hoofdstad Havana binnen en richtte er een communistisch regime op.

Duizenden aanhangers van de verdreven dictator Batista werden geëxecuteerd en in de loop der jaren trokken nog eens duizenden Cubanen in gammele bootjes richting Florida. De Verenigde Staten zagen een communistisch land in haar achtertuin als grote bedreiging en alle betrekkingen met Cuba werden verbroken. Rusland werd de nieuwe bondgenoot en stuurde kernraketten naar Cuba. Dat leidde in 1962 tot de Cubacrisis. Twee weken balanceerde de wereld op de rand va neen kernoorlog, maar uiteindelijk trok Moskou de raketten terug. Later bleek dat een van de voorwaarden daarvoor was dat de VS Cuba met rust zou laten. Ook trok de VS middellange afstandsraketten uit NAVO-land Turkije terug.

Castro steunde linkse bevrijdingsbewegingen in andere landen en werd in eigen land vereerd als revolutionaire vader des vaderlands. Zijn gratis gezondheidszorg en alfabetisering werden ook in het Westen geprezen. Castro en de in 1967 in Bolivia gesneuvelde Che Guevara groeiden in het Westen uit tot helden van de protestgeneratie. In de jaren ’70 en ’80 stagneerde in het hele oostblok de  economie, ook in Cuba. Met het einde van de Sovjet-Unie in 1991 verloor Cuba haar belangrijkste afnemer van Cubaanse producten. De economische crisis dwong Castro water bij de wijn te doen. Er kwamen meer vrijheden, de dollar werd een wettig betaalmiddel en het toerisme werd gestimuleerd. In de zomer van 2006 werd bekend dat Castro ziek was; zijn broer Raúl nam zijn taken waar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>