Antarctica: Rosszee wordt grootste beschermde natuurpark ter wereld

De Rosszee, ten zuiden van Nieuw-Zeeland bij Antarctica, wordt het grootste beschermde natuurpark ter wereld. In een gebied vier keer zo groot als Duitsland – ruim 1,5 miljoen vierkante kilometer –  komt vanaf december 2017 een vangstverbod. Waar nog wel mag worden gevist, geldt streng toezicht. Dat hebben de EU-lidstaten en 24 andere landen in Australië met elkaar afgesproken.

De Rosszee is een diepe baai in de Zuidelijke Oceaan en geldt als een van de belangrijkste ongerepte natuurgebieden ter wereld, omdat het gebied er nauwelijks door de mens is aangetast. Er leven pinguïns, walvissen, zeevogels, inktvissen en daarnaast zo’n 10.000 andere diersoorten. Er is jarenlang gesproken over bescherming van het gebied. De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland waren fervent voorstander, maar Rusland mordicus tegen. nu de Russen net buiten de beschermde zone extra vis mogen vangen, zijn ook zij overstag gegaan. Milieuactivisten hopen dat meer zeeën als beschermd gebied worden aangewezen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>