Nobelprijs voor de Vrede voor president Santos van Colombia

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Hij krijgt de prijs vanwege het vredesakkoord met de FARC. De keuze komt als een verrassing, omdat het Colombiaanse volk afgelopen weekend het vredesakkoord in een referendum heeft afgekeurd. De prijs wordt ook opgedragen aan het Colombiaanse volk. Volgens het Nobelcomité was het referendum niet voor of tegen vrede, maar ging over een specifiek akkoord.’

Veel tegenstemmers vonden dat de FARC-strijders met dit akkoord ‘te makkelijk wegkomen met misdaden die tijdens hun jarenlange guerrillastrijd zouden hebben begaan. De strijd kostte aan meer dan 220 duizend mensen het leven. Zowel Santos als de rebellen van FARC hebben aangegeven door te willen praten om tot een blijvende vrede te komen. Het akkoord van Santos met de FARC werd bereikt na zes jaar onderhandelen op Cuba. Daar werd een vredesakkoord getekend, dat een einde moest maken aan 52 jaar burgeroorlog. Santos is sinds 2010 president van Colombia en was daarvoor als minister van Defensie nauw betrokken bij de strijd tegen FARC.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>