Luidt de Brexit een exodus in van landen uit de EU?

De Britten hebben gekozen: een niet al te grote meerderheid van 52 procent wil de Europese Unie verlaten. Luidt Brexit een exodus aan van landen die dit voorbeeld willen volgen? Als het aan Nigel Farage ligt wel. ‘De EU gaat dood’, zei het boegbeeld van de Leave-campagne. ‘Dit is Independance Day.’  De voorman van de Britse anti-EU-partij UKIP zei te hopen dat meerdere landen nu ook een referendum gaan houden.

Overigens moest Farage in de tv-show Good Morning Briain al toegeven dat de 350 miljoen pond die per week naar de EU vloeit, niet naar de gezondheidszorg zal gaan, waar ‘leave’-kamp mee pochte. ‘We moeten terug naar soevereine landen, zonder de vlag van de EU erboven’, aldus Farage. Wilders heeft in Den Haag al geroepen dat we een referendum over een Nexit moeten organiseren. Brexit heeft de UK tot op het bot verdeeld, maar in ook in een aantal andere EU-lidstaten staan Eurosceptici te trappelen om het Britse voorbeeld te volgen.

Pakken zich donkere wolken samen boven Europa? Gaan we op het oude continent terug naar nationalisme, zoals aan het begin van de 20e eeuw aanjager richting Eerste Wereldoorlog? De EU heeft niet alleen doffe ellende gebracht, zoals criticasters roepen: Europa – het continent waar eeuwenlang oorlogen werden gevoerd – leeft al meer dan 70 jaar in vrede, Europeanen kunnen vrij reizen, wonen en werken en ook nog eens zonder geld te hoeven wisselen. Als continent kan Eurpa een vuist maken tegen bedreigingen van buitenaf. Een teken aan de wand: de twee groten staan te juichen bij deze Brexit: Poetin en Trump … Niet bepaald supporters waarvoor veel Europeanen warm lopen …

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>