Human Rights Watch: ‘Europa ondermijnt eigen veiligheid’

‘Europa ondermijnt zijn eigen veiligheid. De huidige chaos maakt het makkelijk voor IS om zich onder de mensen te mengen.’ Dat zei Kenneth Roth, voorzitter van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), bij de presentatie van het jaarrapport van de HRW in Istanbul. ‘Europa is in paniek en heeft vluchtelingen tot zondebok gemaakt.’

Het jaarraport geeft een somber beeld. ‘Vrijheden staan wereldwijd meer onder druk dan we in de hele afgelopen generatie hebben gezien. Autoritaire leiders stellen zich steeds agressiever op tegen hun burgers’, aldus Roth. ‘In landen als Rusland en China is het ongeschreven pact tussen de leiders en burgers – wij zorgen voor welvaart, jullie laten ons regeren – verlopen. De welvaartsgroei valt tegen, de leiders worden bang voor hun burgers en treden hard op.’

Roth ziet ook een aantal lichtpunten: Myanmar is na een decennialang heersend bruut militair regime vreedzaam op weg naar democratie en ook in Nigeria en Venezuela zijn corrupte leiders vervangen of staan onder druk, omdat de bevolking er genoeg van heeft. ‘Dus er zijn zeker plekken waar het langzaam de juiste kant op beweegt’, zegt Roth. ‘Maar in het algemeen was dit een jaar met vooral immense uitdagingen.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>