VN: honger en armoede in 2030 de wereld uit

In 2030 moeten honger en armoede tot het verleden behoren en moet iedereen toegang hebben tot gezondheidszorg, water en sanitair, betaalbare energie en  goed onderwijs. Dat zijn een aantal van de zeventien doelen die de Verenigde Naties voor de komende vijftien jaar stelt en waar wereldleiders komend weekend hun handtekening onder zetten. Naast deze 17 werelddoelen zijn er nog 169 ‘kleinere’ doelen die ze moeten ondertekenen. Meer dan 150 wereldleiders komen ervoor bijeen, voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de VN.

De acht millenniumdoelen uit 2000 worden vervangen door deze duurzame ontwikkelingsdoelen. Overigens werd slechts één millenniumdoel gehaald: het halveren van het aantal mensen dat in armoede leeft, maar dat kwam vooral door de sterke  economische groei van China. Het aantal mensen dat honger lijdt, is bijvoorbeeld bij lange na niet gehalveerd en ook de kindersterfte is niet met tweederde teruggebracht, zoals in 2000 werd afgesproken. Een verschil met 2000 is, dat toen de rijke landen het meest betaalden om de doelen te behalen, terwijl nu alle landen eraan meebetalen. Overigens hoeven landen geen verantwoording af te leggen als ze doelen niet halen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>