Paus bezoekt Cuba en VS

Dit weekend is paus Franciscus op bezoek in Cuba. Hij blijft er tot dinsdag en reist dan door naar de Verenigde Staten. Zijn voorgangers Johannes Paulus II kwam in 1998 naar Cuba en Benedictus in 2012. Het herstel van  diplomatieke banden tussen Cuba en de VS is voor een deel te danken aan het Vaticaan: de paus mengde zich vorig jaar via brieven in geheime besprekingen tussen beide landen.

Van de 11 miljoen Cubanen is iets meer dan de helft katholiek. Kerks zijn ze niet: één op de twintig Cubanen gaat naar de kerk en in het communistische land mochten 55 jaar lang geen kerken worden gebouwd. In juli opende de VS een ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana en president Obama heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om het economische embargo tegen Cuba op te heggen. Vrijdag werden bekend dat een deel van de handelsbeperkingen wordt geschrapt, zodat reizen, telecommunicatie en bankieren makkelijker wordt. Ook mogen Amerikaanse bedrijven zich vanaf nu in Cuba vestigen.

In de VS komt de paus eerst naar Washington en spreekt er het Congres toe. Daarna gaat hij naar New York en houdt er een speech voor de verenigde Naties. Daarna gaat hij naar Philadelphia en neemt er op zaterdag 26 september deel aan de World Meeting of Families. Zonder controverse is dat niet: issues rond homoseksuelen (LGBT’s) wierpen een schaduw vooruit, omdat LGBT-werkgroepen er niet welkom zijn.

[videostrip guid="012049039"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>