Kenia klaar voor komst Obama

Kenia is al weken in de ban van de komst van ‘hun Amerikaanse president’ Obama. De president stamt af van de Keniaanse Luo-stam. In Kenia is een ware Obama-mania aan de gang. De weg van de internationale luchthaven Jomo Kenyatta is opgeknapt en opgesierd met vlaggen en bloemenperkjes en in de hoofdstad is menig voorgevel opnieuw geschilderd.

De veiligheidsmaatregelen zijn draconisch en verstoren het dagelijks leven van veel Kenianen zuur. Het luchtruim van Kenia wordt bijna een uur voor de aankomst van Obama afgesloten. Vrijdagavond landt Airforce One van Obama. Ook veel wegen zijn afgesloten: dat maakt de normale gang naar het werk voor de komende dagen voor mensen in de hoofdstad Nairobi vrijwel onmogelijk. De maatregelen zijn er niet zonder redenen: terreurorganisatie Al-Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in Kenia vanuit buurland Somalië.

Obama komt naar Kenia voor de Summit van Global Enterpreneurship, dat de VS in 2010 in het leven riep om economische ontwikkeling en ondernemerschap in vooral islamitische landen te bevorderen. Waarschijnlijk gaat Obama niet naar het dorp waar zijn vader is geboren, al rekenen veel bewoners van zijn geboorteregio daar wel op. De laatste keer dat Obama in Kenia was, was in 2006, toen hij nog senator was. Zijn latere verkiezingsoverwinningen werden ook daar uitbundig gevierd. Het is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president Kenia bezoekt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>