Remembrance Day: herdenking eind WO-I

Dinsdag 11 november is het Wapenstilstandsdag: de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In België en Frankrijk is het een nationale feestdag. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag in aanwezigheid van de Koning de wapenstilstandsceremonie gehouden bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel, tegenwoordig om alle slachtoffers te herdenken van alle oorlogen ter wereld. Het Vlaamse Ieper, dat in de Eerste Wereldoorlog in de vuurlinie lag, kent iedere dag de Last Post Ceremonie. In Groot-Brittannië en de Britse Gemenebest heet deze dag Remembrance Day en vindt de herdenking plaats op een zondag het dichtst in de buurt van 11 november, dit jaar op 9 november.

Overal in het land wordt om 11.00 uur twee minuten stilte gehouden. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. De Koninklijke familie, regeringsleden en de stafchefs van de Britse land-, zee- en luchtmacht leggen kransen. Na het officiële gedeelte volgt het defilé van oorlogsveteranen. De dag heet ook wel Poppy Day: de klaproos (Engels: poppy). Klaprozen bloeien als andere planten in de buurt dood zijn, zoals op de slagvelden in Vlaanderen. De poppy is sinds 1922 het symbool van de Royal British Legion, de Britse veteranen. Bij de Tower in Londen ligt een immense klaprozenzee met 888.246 bloemen, voor iedere gesneuvelde Brit één.

In Canada worden elk jaar op 11 november overal in het land herdenkingsbijeenkomsten gehouden. De Verenigde Staten kennen op 1 november hun eigen Veterans Day, Nederland herdenkt de doden op 4 mei (op 11 november is er ook een herdenking voor de Canadezen in Apeldoorn) en Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog, sinds 1952 twee zondagen vóór Eerste Advent.

Zie ook: mogelijk aanslag op Britse koningin verijdeld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>