Presidentsvrouw Roelofs: ‘Mijn man moest vluchten’

Mikheil Saakasjvili, tot voor kort president van Georgië, heeft zijn land moeten ontvluchten. Dat zegt zijn vrouw, de Nederlandse Sandra Roelofs vandaag in dagblad Trouw. Eind oktober won zijn tegenstander de presidentsverkiezingen. Zelf kon Saakasjvili niet meer meedoen aan verkiezingen, omdat hij er twee ambtstermijnen als president op had zitten. De nieuwe regering zou zich ‘vrij wraakzuchtig opstellen’ tegenover mensen die nauw met hem betrokken zijn geweest, aldus Roelofs. Datzelfde zou ook hem kunnen overkomen. Roelofs: ‘Daarom is hij vertrokken. De komende periode blijft hij weg.’

Saakasjvili zei eind oktober tijdens een bezoek aan Brussel dat de Georgische premier hem had gedreigd met vervolging en zelfs al de gevangenis had genoemd waar hij zou worden opgesloten. EU-voorzitter Barosso riep de politiek in Georgië op  om niet op de stoel van de rechter te gaan zitten. In 2003 wist Saaskasjvili met de Rozenrevolutie een eind te maken aan het bewind van Eduard Sjevardnadze. Aanvankelijk was hij populair, met zijn snelle hervormingen en de aanpak van corruptie, maar er kwam steeds meer kritiek op zijn autoritaire manier van besturen. Roelofs vindt dat zijn man veel voor elkaar heeft gekregen, maar ‘hij had altijd haast’, zegt ze, ‘en dan maak je fouten en maak je vijanden’. Zelf is ze in Georgië gebleven, waar ze als first lady veel kon doen op het gebied van volksgezondheid en een eigen humanitaire organisatie heeft opgericht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>