Herdenking Wapenstilstand WO-I in Ieper

In het Vlaamse Ieper vindt vandaag de herdenking plaats van de wapenstilstand, die 75 jaar gelden een eind maakte aan de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1918. Met name België werd zwaar getroffen. De stad Ieper, in de westhoek van Vlaanderen vlakbij de grens met Frankrijk, werd compleet verwoest. De stad werd aan drie zijden omringd door Duitse troepen. Eenzelfde situatie deed zich voor bij het Franse Verdun. In Ieper werd de Menenpoort opgericht, een Brits oorlogsmonument, dat uitgroeide tot het wereldwijde symbool voor de Eerste Wereldoorlog en voor het Britse Gemenebest.

In de poort staan de namen gegraveerd van de 54.896 vermiste soldaten. Elke dag klinkt er om acht uur ‘s avond de Last Post, als eerbetoon aan de gesneuvelden. In de Menenpoort ligt het zwaartepunt van de herdenkingen. Duizenden buitenlandse toeristen, velen uit Groot-Brittannië, zijn naar Ieper gekomen voor een eerbetoon aan de gesneuvelden. De Britten leggen klaprozen op de vele begraafplaatsen rondom Ieper.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>