Duitsland herdenkt volksopstand 17 juni 1953 in de DDR

@Erik Feenstra

Vandaag is het zestig jaar geleden dat er in de DDR, het vroegere Oost-Duitsland, een volksopstand uitbrak. De dag ervoor hadden  Oost-Berlijnse bouwvakkers het werk neergelegd, die  op 17 juni 1953 uitdraaide op een wijdverbreid protest tegen het Oost-Duitse regime. De opstand werd hardhandig neergeslagen door het Russische Rode leger en de Volkspolizei. Na afloop sprak de DDR over 25 doden, West-Duitsland over 500. Het leidde tot een mega vluchtelingenstroom naar West-Duitsland. West-Berlijn, dat toen nog niet door de berliner Mauer van het oosten was gescheiden (zie foto; de muur werd in 1961 gebouwd), kreeg in dat jaar 300.000 vluchtelingen te verwerken. Tot 1990 was de Tag der 17er Juni de officiële herdenkingsdag (Nationalfeiertag) van West-Duitsland. Toen beide Duitslanden in 1990 opgingen in één staat, werd die dag vervangen door Tag der deutschen Einheit op 3 oktober. De tv-zender ARD (Duitsland-1) besteedt vanavond volop aandacht aan 17 juni 1953.

In mei 1953 verhoogde het Politbureau van de  de Oost-Duitse staatspartij SED (de DDR had maar één partij) de arbeidsnormen voor de industrie met 10 procent, zonder dat daar meer loon tegenover stond. Daarop begonnen de Oost-Berlijnse bouwvakkers een staking. De dag erop werd opgeroepen tot een algemene staking. De West-Berlijnse radiozender RIAS, waar veel Oost-Duitsers illegaal naar luisterden, zorgde ervoor dat het nieuws in de DDR bekend werd. ‘s Morgens vroeg verzamelden zich tienduizenden betogers in Oost-Berlijn verzameld. Dat aantal groeide en ook op andere plaatsen in het land legden arbeiders het werk neer. Naar schatting staakten in totaal 400.000 tot 1,5 miljoen Oost-Duisters, verspreid over meer dan 500 plaatsen. Het protest begon tegen de arbeidsnormen, maar in de loop van de dag werd het een aanklacht tegen het communistische regime  en werden politieke gevangenen bevrijd. Daarop grepen Rusland en de DDR in. Met gebruikmaking van tanks werd de opstand hardhandig neergeslagen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>