China ruziet met Japan over eilandjes in Chinese Zee

China en Japan ruziën al jaren over eilandjes in Oost-Chinese Zee. Beide landen claimen de stukjes grondgebied: China als de Diaoyu eilanden en Japan als de Senkaku eilanden. De wateren rondom de eilanden zijn rijk aan vis en mineralen. Woensdag is de strijd opnieuw opgelaaid, omdat drie Chinese patrouilleschepen in de buurt van de eilanden voeren.

China zegt ‘de onbetwistbare soevereiniteit over de eilanden te voeren’, maar Japan is het daar niet mee eens en protesteert. China ruziet ook met Vietnam en Taiwan over eilandjes in de Zuid-Chinese Zee: de Spratley-eilanden. Dat conflict komt zeker aan bod bij de top van de Association of South East Asian Nations (ASEAN) in het Cambodjaanse Phnom Penn. Daar komen leiders van Zuidoost-Aziatische landen bijeen, maar ook China, Japan, de Verenigde Staten en de beide Korea’s zijn er vertegenwoordigd. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken diende op deze top een officiële klacht in tegen zijn Chinese ambtsgenoot.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>