Finland zou uit de euro kunnen stappen

Finland stapt liever uit de euro dan dat het opdraait voor het betalen van schulden van andere landen. Dat zegt de Finse minister van Financiën Jutta Urpilanen in een interview met een Finse krant. Ze zei dat haar land niet akkoord gat met vergaande integratie van de Europese Unie en een bankenunie: ‘We moeten niet toe naar collectieve verantwoordelijkheid voor elkaars schulden, economieën en risico’s.’ Samen met Nederland is Finland één van de weinige landen met een triple A-rating van kredietbeoordelaars.

Dat houdt in dat geldschieters weinig risico lopen als ze dat land geld lenen. Daardoor betaalt Finland – net als Nederland – een lage rente op staatsleningen. Meer politieke en economische vervlechting tussen EU-lidstaten zou ertoe kunnen leiden dat het land een hogere rente moet betalen. Urpilainen: ‘Finland is een toegewijd lid van de eurozone en we denken dat de euro belangrijk is voor ons land. Maar we houden niet ten koste van alles vast aan de euro en we zijn op alle scenario’s voorbereid.’ Saillant detail: bij het surfen naar Finse kranten, verscheen een waarschuwing voor virusgevaar op mijn laptop: heet dat symboliek?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>