Cuba hervormt drastisch

Cuba wordt minder communistisch: Cubanen mogen eigen bedrijfjes beginnen en de staat gaat zich minder met haar burgers bemoeien. De Cubaanse president Raoul Castro had afgelopen weekend hervormingsplannen voorgelegd aan het zesde partijcongres van de Communistische Partij (de eerste sinds veertien jaar). De ambtstermijn van politici mag voortaan maximaal tweemaal vijf jaar duren.

 

Veel Cubaanse politici hebben al lang de pensioengerechtigde leeftijd bereikt; het land is dringend toe aan jong talent. Dat geldt ook voor de 79-jarige Castro die in 2008 zijn broer Fidel opvolgde. De nu 84-jarige Fidel was 49 jaar lang leider van het land, sinds hij bij de revolutie in 1959 aan de macht kwam. Het is nog niet bekend wie de tweede man naast Raoul Castro wordt die hem in de toekomst zal opvolgen. Het congres nam maar liefst 311 voorstellen aan die de rol van de staat inperken. Dissidenten zijn sceptisch over de vernieuwingen. Het voorstel om een einde te maken aan het maandelijkse voedselpakket, zorgde voor onrust. Castro vindt het te duur en daarnaast zet het mensen niet aan om te gaan werken. Alleen mensen die het echt nodig hebben, kunnen er in de toekomst op blijven rekenen. Zaterdag was het vijftig jaar geleden dat Fidel Castro het socialistische Cuba uitriep.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cuba hervormt drastisch

 1. Jorein Versteege

  De Volkskrant roept al dat Cuba zal zwichten voor het kapitalisme. Ja hoor, alsof meteen buitenlandse kapitalisten toegang zullen krijgen tot de Cubaanse arbeidsmarkt.

  De Communistische Partij van Cuba is niet zo almachtig als je denkt. Anders dan de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland en de Communistische Partij van de Sovjet Unie, heeft de partij altijd in de schaduw gestaan van Fidel en Raul Castro. De Communistische Partij van Cuba bestond niet eens in 1959. Pas in 1965 werd deze partij opgericht. Het eerst congres hield de partij in 1975 bijna 16 jaar na de revolutie.

  Socialisme heerst op Cuba helemaal niet. Arbeiders mogen niet staken, geen vakbond oprichten, geen eigen partij stichten ze mogen alleen pro-Castro dingen doen. Dat is stalinistisch en komt helemaal niet overeen met de socialistische ideologie.

  Fidel Castro is voor veel communisten een held. Maar voor mij is hij een dictator. Hij is een stalinistische bureaucraat, die geen tolerantie kent voor andersdenkende. Het wordt tijd voor een socialistische revolutie op Cuba, tegen de stalinistische bureaucratie en voor democratisch socialisme.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>