Historische film Kamp Westerbork op Unesco Werelderfgoedlijst

Een in de Tweede Wereldoorlog gemaakte film van kamp Westerbork is (samen met het script) opgenomen op de Werelderfgoedlijst van documenten van Unesco. Op de lijst staan bijvoorbeeld ook de dagboeken van Anne Frank en het Utrechtse Psalter. De film toont unieke beelden van het Drentse doorgangskamp. In 1944 kreeg de Joodse gevangene en filmmaker Rudolf Breslauer van de kampcommandant de opdracht de film te maken.

De commandant, Albert Gemmeker, zou zijn meerderen met de film willen laten dien dat zijn kamp een goed geoliede machine was. Brrealauer kreeg veel vrijheid om de film te maken en kon daardoor een goede weergave maken van het dagelijks leven in het kamp. ‘Het zijn de enige bekende beelden van duizenden kampen in Europa die niet zijn geënsceneerd en de enige van de transporten’, zegt directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Wereldberoemd is het fragment van het negenjarige meisje Settela Steinbach, dat vanuit een goederentrein door een opening naar buiten kijkt, vlak voor de trein naar Auschwitz vertrekt. Toen de film af was, werd Breslauer ook naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn gezin werd vergast, zelf is hij op een onbekende plek om het leven gekomen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>