Harde wind zorgt voor extreem hoogwater in Eems

De stormachtige wind die vannacht wordt verwacht, kan leiden tot extreem hoogwater in de Eems. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het Waddengebied en de kustprovincies. Vooral langs de kust van Groningen bij Delfzijl worden waterstanden van 4 meter boven NAP verwacht. Dat komt vooral door de windrichting: de noordwestelijke wind stuwt het water omhoog in de trechtervormige Eems. 

Zo’n hoge waterstand komt volgens Rijkswaterstaat bij Delfzijl eens in de zes jaar rond. Tijdens de ‘Sinterklaasstorm’ in 2013 steeg het water tot 4,82 meter bove nNAP, maar toen was het ook springtij. Dat is het nu niet. In de zeesluis van het Eemkanaal wordt de stormvloedkering gesloten; de sluis is dus gestremd voor de scheepvaart. Mogelijk worden tijdens de storm ook andere sluizen en bruggen niet bediend.Er is geen overstromingsgevaar, naar buitendijkse gebieden komen onder water te staan. Er wordt dijkbewaking ingesteld en kades worden ontruimd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>