Schipbreuk schip Frisia in 2010 door menselijke fouten

De fatale schipbreuk van het schip Frisia in 2010 is niet veroorzaakt door gebrekkige veiligheid of onvoldoende toerusting, maar door menselijk handelen. Dat zei reder Matthijs van de P. maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Eind 2010 kwamen drie opvarenden om het leven, toen schelpenzuiger Frisia voor de kust van Terschelling verging. 

Van der P. staat met zijn bedrijfsleider en meerdere werkmaatschappijen terecht, omdat justitie hen schuldig acht aan de dood van de drie opvarenden. Van der P. noemde dat ‘een steek in het hart’. De ramp is volgens hem veroorzaakt omdat op de bewuste avond vanaf de Waddenzee buitenom over de Noordzee werd gevaren naar het Groningse Zoutkamp om daar de schelpenvangst te lossen. De schipper – een van de overledenen – dacht op die manier tijdwinst te boeken maar ‘hij had het nooit mogen doen’, aldus een getuigende collega-schipper.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>