Missie Mali: meer munitie blijkt niet veilig

Bij de Nederlandse militairen in Mali blijkt meer munitie niet veilig te zijn: de antitankmunitie en rookgranaten lijden onder de hoge temperaturen, waardoor ze niet meer veilig kunnen worden gebruikt. Dat bleek bij inspecties. Het materiaal zal niet verder worden gebruikte en worden vervangen door nieuwe, gekeurde munitie. 

Ook is een schietverbod uitgevaardigd voor 81 mm-mortieren, die bij de missies in Mali en Litouwen worden gebruikt. Hier ligt het probleem niet bij de munitie, aldus Defensie, maar bij het wapen zelf. Eerder werd al een schietverbod afgevaardigd voor 66 mm-mortiermunitie, nadat bij een ongeluk met een mortier in Mali twee Nederlandse militairen waren omgekomen. De missies werden begin deze maand stilgelegd na een vernietigend rapport over het ongeval. Volgens de Onderzoeksraad had de gebruikte granaat zwakke plekken in het ontwerp.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>