Uitstoot broeikasgassen daalt helemaal niet in Nederland

De uitstoot van broeigasgassen daalt helemaal niet in ons land. Vorig jaar was sprake van een stijging van 1 procent te zien: een trend die al een aantal jaren te  zien is, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In 2020 zou de totale uitstoot van CO2 een kwart lager moeten zijn dan in 1990.In 2016 was de afname ten opzichte van 1990 ongeveer 11 procent.De uitstoot neemt de laatste jaren vooral toe door de groeiende economie.

Elektriciteitscentrales veroorzaakten ook meer uitstoot: in 2016 was sprake van een recordproductie. Het aandeel steenkool in de opwekking van elektriciteit is wel gedaald: het aandeel steenkool is nu 32 procent, in de jaren daarvoor 36 procent. Sinds 1990 is veel winst behaald bij schoner produceren, maar die ontwikkeling staat al een tijd stil. Volgens minister kamp (Economische Zaken) zijn er veel projecten voor duurzame energie gepland die energie halen uit zon wind, water, geothermie of biomassa. De elektrische auto’s worden steeds populairder en het is ‘een kwestie van tijd’ voor de kolencentrale dicht gaan, al lijkt hier het begrip ‘tijd’ nogal rekbaar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>