‘Over 5 jaar 50 procent minder plastic in Stille Oceaan’

De schoonmaakoperatie van de wereldzeeën door de 22-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat komt een stap dichterbij. ‘We beginnen volgend jaar met de opruimactie’, zei hij donderdag. Hij verwacht dat er in de Grote Oceaan ‘binnen vijf jaar 50 procent minder plastic ronddrijft.’ Slat is de bedenker van de grote schoonmaak van de plastic soep en heeft daarvoor het project ‘The Ocean Cleanup‘ bedacht. Hij onderbrak er zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft voor.

In 2012 ontwikkelde hij een installatie met lange drijvende armen in de vorm van de letter V, van 100 kilometer lang en 3 meter hoog, om het plastic in de oceaan op te vangen. Door zeestromingen zou de rommel vanzelf naar de punt van de V moeten drijven. Daar wordt het opgepompt en opgeslagen tot een tanker het ophaalt. Binnen tien jaar tijd zou bijna de helft van de pastic rommel in de Grote Oceaan kunnen zijn opgeruimd. Het project kwam met behulp van crowdfunding van de grond. Sinds de oprichting in 2013 haalde hij nog geen 10 miljoen euro op, maar de laatste zes maanden kwam daar bijna 22 miljoen bij, onder meer van grote Amerikaanse geldschieters. Met het geld kunnen de eerste installaties worden gebouwd, waarvan er uiteindelijk vijftig in de Stille Oceaan komen te liggen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>