Unilever en brexit: eerste traumatische kind na vechtscheiding?

De brexit dreigt meer en meer op een vechtscheiding uit te lopen. En het eerste kind dat er later met een trauma mee naar de psych kan gaan, lijkt er ook al: Unilever. De van oorsprong Brits-Nederlandse multinational wordt wellicht meegesleurd: koest het voor een brexit of een nexit? In ieder geval liet het bedrijf alvast weten van zijn ‘dubbele paspoort’ af te willen. 

De Amerikaanse gigant Kraft Heinz kijkt likkebaardend toe en bood al 134 miljard dollar – tot nu toe vergeefs. In een poging de aandeelhouders tevreden te stellen, wil Unilever de margarines (Blue Band, Becel en Zeeuws Meisje) alvast van de hand doen. De complexe Brits-Nederlandse structuur kan in de nabije toekomst verder roet in het eten gooien. Vooralsnog ligt het zwaartepunt van de winstmarge van de multinational in de UK, met verzorgingsproducten als Dove, en valt de Nederlandse voedingstak tegen. Londen lijkt dus de beste papieren te hebben om het hoofdkantoor te houden, maar bij een vechtscheiding willen nogal eens de nodige lijken uit de kast tevoorschijn komen. Een andere Brits-Nederlandse multinational, Shell, besloot jaren geleden al dat het bedrijf juridisch gezien Brits was, met haar hoofdkantoor in Den Haag. In 2005 wilde Unilever ook al een keuze maken, maar deed dat toen niet, omdat dat teveel in de papieren dreigde te lopen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>