Koning Willem-Alexander roept op tot redelijkheid

Koning Willem-Alexander heeft in zijn jaarlijkse kersttoespraak opgeroepen tot redelijkheid. Premier en minister zijn verantwoordelijk voor de uitspraken van de koning, maar in zijn kersttoespraak kan hij zich vrijer uiten. Hij zei dat hij dit jaar heeft geworsteld met zijn toespraak. ‘Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden’ en ‘velen hebben het gevoel te leven in een land zonder luisteraars’ zei de vorst, staande voor de camera met een enorm boeket rode kerststerren achter hem. De toespraak werd enkele dagen geleden in villa Eikenhorst in Wassenaar opgenomen.

De koning zei dat menigeen neigt tot teruggrijpen naar het verleden als de toekomst onzeker is, maar zei erbij dat het verleden niet altijd rooskleurig was en dat en ‘ook veel goed gaat’. Hij hoopt op een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt, maar vroeg zich af we problemen ‘nog vreedzaam met elkaar kunnen oplossen’. De koning stelde de wijsgeer Erasmus als voorbeeld, de onafhankelijke geest die 500 jaar geleden ‘de zaken scherp benoemde, maar altijd bleef zoeken naar redelijke argumenten en een vreedzame uitwisseling van ideeën’. Angst en woede zijn begrijpelijke emoties, aldus de koning, maar ‘boosheid kan geen eindstation zijn. Laten we ons niet ingraven in ons gelijk.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>