Nederland na Bermuda en Kaaimaneilanden grootste belastingparadijs

Nederland is na Bermuda en de Kaaimaneilanden het grootste belastingparadijs ter wereld: ons land prijkt op plek drie op een lijst van Oxfam Novib, een Nederlandse ngo voor ontwikkelingssamenwerking. Andere landen op de lijst zijn Zwitserland (4), Singapore (5), Ierland (6), Luxemburg (7), Curaçao (8), Hong Kong (9) en Cyprus (10). Ierland werd onlangs met de Britse Maagdeneilanden (15) in verband gebracht met belastingontwijking door Europese voetballers

De landen op de lijst bieden volgens Oxfam bedrijven veel mogelijkheden om belasting te ontwijken: tegenwerking van internationale maatregelen hiertegen, geen of lage tarieven voor vennootschapsbelasting en oneerlijke fiscale prikkels aan bedrijven. Die hebben vaak een brievenbus, zonder personeel of kantoor, of zijn dochterbedrijven uit het buitenland om belasting te ontwijken. Zo hebben multinationals als Starbucks zich opgeknipt in kleine BV’s. Volgens Oxfam lopen ontwikkelingslanden door deze ontduikingen miljarden aan belastinginkomsten mis.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>