Staatsbezoek koningspaar aan Australië

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen maandag een vijfdaags staatsbezoek aan Australië in Perth aan de Australische westkust. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en een handelsdelegatie onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel vergezelt het koningskoppel. De officiële ontmoetingen zijn op woensdag in de hoofdstad Canberra. Woensdag en donderdag bezoekt het paar Sydney, vrijdag Brisbane.

Het staatsbezoek staat in het teken van het versterken van de ‘historische en brede bilaterale banden’ tussen beide landen, die teruggaan tot 1606, toen het Nederlandse VOC-schip de Duyfken bij de Australische noordkust voor anker ging. Australië viert het Dirk-Hartogjaar: 400 jaar geleden zette hij met VOC-schip de Eendracht als eerste Europeaan voet aan wal in West-Australië, toen hij met een omweg op weg was naar Java. Na Australië reist het koningspaar door naar Nieuw-Zeeland, voor een driedaags staatsbezoek van 7 tot en met 9 november.

Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Australië was in 1988: toen reisden koningin Beatrix en prins Claus twaalf dagen door het land. In oktober 2006 waren Willem-Alexander en Máxima als prinselijk paar in Australië ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen beide landen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>