AIVD: ‘Russische spionnen actief in Nederland’

Keert de Koude Oorlog stiekem terug? Er verschijnen steeds meer berichten dat Rusland actief probeert een wig te drijven tussen de landen binnen de NAVO om de verdeeldheid binnen de Europese Unie verder te vergroten. Russische inlichtingendiensten sturen spionnen hierheen om economische, politieke en militaire informatie in te winnen. Dat meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vandaag in haar jaarverslag.

De Russische agenten moeten in ons land ook militaire technologie zien te kopen, waardoor de importbeperkingen worden omzeild. In eigen land zouden de Russische dienste n Nederlanders intimideren om informatie los te krijgen. Rusland voert intensief campagne om beleid en beeldvorming over het land te beïnvloeden, na de Russische interventie in Oekraïne vorig jaar, ook in Nederland. Volgens de AIVD vindt de beïnvloeding plaats in het schemergebied tussen diplomatie en inlichtingenwerk; het effect is dan ook moeilijk vast te stellen, maar de dienst waarschuwt het effect te onderschatten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>