Veel kritiek op bezoek koning aan Saoedi-Arabië

Koning Willem-Alexander was zaterdagmiddag samen met minister Koenders van Buitenlandse Zaken op bezoek in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, om de plechtigheden bij te wonen naar aanleiding van de dood van de Saoedische koning Abdullah. De plechtigheden vonden plaats op het koninklijk paleis in Riyad. In politiek Den Haag was de kritiek niet van de lucht.

PVV-leider Geert Wilders twitterde ‘waanzin’, partijgenoot De Roon heeft het over ‘een schurkenstaat met gedachtengoed dat de wereld vergiftigt’ en zegt dat de koning ‘de oliekraan aanbidt’. Groen-Links-leider Van Ojik vindt het bezoek ‘ongepast’ en wil het dinsdag tijdens het Vragenuurtje aan de orde stellen, net als SP-Kamerlid Van Bommel. ‘We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, lijkt het’, zei Van Ojik. D66-leider Pechtold vindt dat de koning de laatste tijd ‘kwetsbare keuzes’ maakt en verwijst naar de Winterspelen in Sotsji, waar de koning een biertje met Poetin dronk. Pechtold denkt dat het had volstaan om Koenders te sturen. Amnesty International kan zich voorstellen dat de koning en Koenders samen de laatste eer brachten aan het overleden staatshoofd, maar hoopte dat ze ‘de gelegenheid aangrijpen om met de Saoedische regering te praten over mensen rechten, iets waar de PvdA zich bij aansloot.

[videostrip guid="012020524"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>