Vogelgriep verspreidt zich verder over Nederland

Vrijdag is vogelgriep geconstateerd in een derde bedrijf in Nederland. Na pluimveebedrijven in Hekendorp (gemeente Oudewater) en Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) is nu ver buiten het Groene Hart vogelgriep geconstateerd in een pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen. Ook dit derde bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Het zeer besmettelijke virus lijkt zich steeds breder over het land te verspreiden. De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) spreekt over ‘een ernstige situatie’.

De aanwezigheid van trekvogels en pluimveehouders kan zorgen voor verdere besmettingen in de omgeving van Kamperveen: ‘Het is een waterrijk gebied, daar komen veel vogels en zitten ook veel pluimveehouders bij elkaar’, zei een woordvoerder van LTO aan het AD. Het vermoeden bestaat dat het virus door trekvogels hierheen is gekomen, die in dit jaargetijde massaal ons land aandoen. Bij de LTO zijn de alarmbellen afgegaan: ‘het lijkt wel alsof er overal griep komt.’ Het is nog niet bekend om welke variant het nu gaat. De variant die tot nu toe was vastgesteld is voor gevogelte zeer besmettelijk en veelal dodelijk. Mensen die in direct contact met pluimvee komen, kunnen ook worden besmet en ervaren dan lichte griepverschijnselen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>