Zelfs VN praat over Zwarte piet

De commotie rond de oer-Hollandse traditie van Zwarte Piet houdt zelfs de Verenigde Naties bezig. Een commissie onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten onderzoekt of de hulp van Sinterklaas een racistische stereotype is.  Vier VN-rapporteurs die zich met mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme bezig houden, schreven op 17 januari een brief aan de Nederlandse regering. In die brief staat dat Zwarte Piet als domkop en knecht het beeld van de Afrikaan als tweederangs burger bevestigt en dat de Nederlandse traditie van Sinterklaas daardoor racistisch is.

Volgens de rapporteurs mag het oeroude sinterklaasfeest niet op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed komen, als ‘betrokken gemeenschappen’  daar niet mee instemmen. Er was sprake van dat het feest zou worden voorgedragen, al schreef de Nederlandse VN-ambassadeur in Genève op 10 juli in een antwoord aan de rapporteurs dat ons land geen plannen heeft om dat te doen. In dat antwoord staat ook dat de Nederlandse regering sinterklaas beschouwt als een traditioneel kinderfeest en weet dat Zwarte Piet ‘soms onderwerp van discussie is’.  Eind november bespreken de VN-rapporteurs het Nederlandse antwoord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>