Unieke foto’s executie Nederlands-Indië opgedoken

De Volkskrant heeft foto’s gepubliceerd van een standrechtelijke executie tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Nooit eerder werden dergelijke foto’s gevonden. De foto’s doken op na het overlijden van een voormalig Nederlands militair uit Enschede, de maker van de foto’s. Ze werden door een medewerker van het Gemeentearchief gevonden in een vuilnisbak en meegenomen. Het belang van de vondst is nu pas duidelijk geworden. Onderzoeker René Kok van het Nederland Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) noemt de foto’s uniek.

 

Het was bekend dat het Nederlandse leger niet zachtzinnig tekeer ging in de voormalige kolonie, maar van executies waren geen foto’s bekend. Dergelijke foto’s kunnen de bevolking bewust maken van wat er werkelijk is gebeurd in Indië en de druk op de regering vergroten om onderzoek te doen naar excessen, zei Kok in het Radio 1 Journaal. Militairen die naar Indië gingen, mochten een fototoestel meenemen, aldus Kok, maar dit soort foto’s zijn nooit eerder opgedoken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>