Oorlogsmisdadiger Faber overleden

Donderdag is de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in een ziekenhuis in het Beierse Ingolstadt overleden. Hij werd 90 jaar. Faber was de laatste voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de Tweede wereldoorlog die niet was gestraft. Tijdens de oorlog was hij lid van de Waffen-SS. Hij was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, was lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert en doodde veel arrestanten in de bossen. Hij hoorde tot het Sonderkommando Feldmeijer, dat berucht was om wraakmoorden op onschuldige Nederlanders.

In 1947 werd hij in Leeuwarden te dood veroordeeld, maar een half jaar zette de Hoge Raade deze straf om in levenslang. Op twede kerstdag 1952 wist hij met andere gedetineerden te ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda en naar Duitsland te vluchten. Daarna leefde Faber als vrij man in Ingolstadt. Pogingen om Faber uitgeleverd te krijgen, zijn altijd mislukt. Duitsland weigerde dat, omdat hij als oud-officier van de SS volgens een oud recht recht op de Duitse nationaliteit.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>